Oficjalne forum ENDURO TROPHY
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc

DT4YOU Official Distributor DT Swiss

Polubiłeś fanpage Enduro Trophy na Facebooku?

Oficjalne forum ENDURO TROPHY Sprzęt Inne v
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »
AliExpress - co warto, a czego nie warto kupować
Strony (12): « Wstecz 1 ... 8 9 10 11 12
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa | Tryb normalny
AliExpress - co warto, a czego nie warto kupować
Autor Wiadomość
Rzaq Offline
Enduro emeryt

Liczba postów: 5,067
Reputacja: 210
RE: AliExpress - co warto, a czego nie warto kupować
(31-01-2019 13:06)dominiktwo4 napisał(a):  Ktoś może już zamawiał te korby? Ładny wygląd CNC jak od Hope, kompatybilna z blatami Srama i osią 24mm jak Shimano/RaceFace, dużo kolorów i cena jak za najtańsze Shimano. Link do Ali na samym dole.

[Obrazek: korba-ali.png]

Hope z Ali

Ładne, tylko obawiałbym się czy alu nie będzie gówniane jak w tej zużytej/powyginanej zębatce co ktoś ostatnio podsyłał Blush
31-01-2019 22:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
dominiktwo4 Offline
Member

Liczba postów: 51
Reputacja: 3
Ta zębatka jeździła z wyciągnietym łańcuchem - w ten sposób zajedziesz każdy blat, nie ważne czy ze stali, alu, drogi czy tani. Ktoś musi jednak kupić i przetestować. Póki co opinie na Ali są całkiem w porządku, jeśli korby byłyby z plasteliny albo wyginałyby się od byle jakiego dropa to raczej napewno byłoby o tym słychać.
31-01-2019 23:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Rzaq Offline
Enduro emeryt

Ja rozumiem że zębatka się zużywa od wyciągniętego łańcucha, ale w tamtej zęby się dodatkowo powyginały, według mnie była z gównolitu i tyle Smile
31-01-2019 23:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
momank Offline
hegyi kerékpáros

Liczba postów: 5,522
Reputacja: 303
Ekfana zębatinio mam i ja. Już całkiem długo i jakoś się nie poddaje i faktem jest, że dbam o łańcuchy, jeżdżę na dwóch i nic się nie dzieje, jako rzecze przedmówca.

* a raczej przed przedmówca

Jestem rowervelovcem.
#brodacimechanicy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2019 23:18 przez momank.)
31-01-2019 23:16
KaNiOn Offline
forumowy maniak

Liczba postów: 2,961
Reputacja: 136
Zastanawia mnie inna rzecz - na jakie to jest mocowanie?
Na aukcji jest napisane GXP.
Jednak już na tej aukcji w opisie korby nie ma info o GXP:
https://www.aliexpress.com/item/Fovno-Bi...9139ee7daa

GXP charakteryzuje się tym, że z jednej strony os ma 24mm, z drugiej 22mm.
[Obrazek: PRAXIS_GXP_SPINDLE-01.jpg]

Montując korbę w suporcie, a następnie zakręcając drugie ramię korba nie goni lewo-prawo bo jest zblokowana na lewym (mniejszym) łożysku.
Niestety główny minus to fakt, że prawe łożysko jest swobodne - wszelkie boczne obciążenia odkładają się na jednym (lewym) łożysku powodując konieczność jego częstej wymiany. SRAM chciał to rozwiązać podkładkami - tj. teoretycznie przed montażem nakładasz podkładki na oś - wtedy wszystko składasz i teoretycznie wg. inżynierów Srama oba łożyska są równomiernie napięte - w praktyce to nie rozwiązuje problemu - bo nigdy połączenie nie jest sztywne - jak dasz za dużo podkładek - to przy skręcaniu zgniecie się łożyska - jak za mało - to prawe łożysko jest nie obciążone. No wada projektowa i tyle... Trzeba mieć w domu worek łożysk i podmieniać. Łożyska za 30złotych pewnie wytrzymają dłużej niż te za 5zł, ale to nie usprawiedliwia wadliwości tej koncepcji.

Problem ten został rozwiązany w kolejnej wersji czyli BB30/DUB - gdzie korbę napina się nakrętką kontrującą obecną na osi (tak samo jak w E13, RaceFace itd).

Wracając do chińskiej korby - oba łożyska suportu są 24mm jak w Shimano, czy też jedno jest mniejsze (22mm) jak w Sram GXP?
Na zdjęciach osi widać że nie ma karbu w przeciwieństwie do osi GXP.

Co zatem zabezpiecza przed przesuwaniem się korby w ramie?
Z tego co widzę na obrazkach podkładki - w tym podkładka sprężysta i podkładka chyba z gumy...

Czyli pedałując korba będzie nam się lekko przesuwać lewo-prawo na podkładce sprężystej i na gumie... Może być dziwne odczucie jadąc na tym...
Do tego kwestia wytrzymałości łożysk - ale skoro oba są tak samo napięte za pomocą podkładki sprężystej to teoretycznie powinny żyć dłużej jak te w Sramie - strzał z boku w lewa korbę obciąży lewe łożysko, a strzał z boku w prawą - prawe - bo korba jest swobodna.

Ergo - gdyby nie "śmieszna" cena jak na wygląd i masę to bym to olał i szkoda by mi było testować, czy normalnie się na tym jeździ, czy tez "dziwnie" jw.
Jednak za 70USD można się zaryzykować...

BTW - jest 2019rok - czy naprawdę zrobienie normalnego montażu korby jak w Sram DUB/RF/E13 (gorzej) lub jak w Shimano HII (lepiej) jest nadal wyzwaniem?
Swoja drogą Shimano też z HII zrezygnowało w nowym XTR na rzecz tego samego patentu co reszta marek - ale OFC z własna unikalna średnicą osi Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2019 23:33 przez KaNiOn.)
31-01-2019 23:23
shotgun Offline
forumowy maniak

Liczba postów: 1,682
Reputacja: 67
Nie wiem jak widzisz Ty, ale ja na zdjeciu z rysunkiem montazowym widze korbe 24mm z obu stron, system montazu analogiczny jak w Shimano, oringi najprawdopodobniej jako dodatkow uszczelnienie, a podkladka sprezysta, znow jak mi sie wydaje, ma "uniemozliwic" zbyt silne dokrecenie korb, aby nie zniszczyc lozysk. Podkladka sie sklada= jest dostatecznie dociagniete.
Tak kumam.
P.S- mnie pokazuje cene- 407.37zl, co ni cholery smieszna cena nie jest.
01-02-2019 00:08
KaNiOn Offline
forumowy maniak

(01-02-2019 00:08)shotgun napisał(a):  Nie wiem jak widzisz Ty, ale ja na zdjeciu z rysunkiem montazowym widze korbe 24mm z obu stron, system montazu analogiczny jak w Shimano, oringi najprawdopodobniej jako dodatkow uszczelnienie, a podkladka sprezysta, znow jak mi sie wydaje, ma "uniemozliwic" zbyt silne dokrecenie korb, aby nie zniszczyc lozysk. Podkladka sie sklada= jest dostatecznie dociagniete.
Tak kumam.
P.S- mnie pokazuje cene- 407.37zl, co ni cholery smieszna cena nie jest.

jw. widzę to samo - zatem nie jest to korba GXP tylko Hollowtech II.
Korbę Hollowtech montuje się kasując luz na łożyskach nakrętką na osi (dokręcając z wyczuciem), a następnie mocuje do osi dwiema śrubami z boku korby (dokręcając większym momentem).

Tutaj mamy tylko jedną śrubę na osi korby - jak w GXP. Jest to zatem śruba mocująca korbę i należny ją dokręcić jak w GXP czy starych suportach - nie służy do kasowania luzu poprzecznego (tj. dokręcić "dużym" momentem).

Nie ma zatem możliwości kasowania luzu poprzecznego - korba wsadzona w suport i skręcona z zalecanym momentem, goni sobie lewo-prawo - jedynie podkładka sprężysta + podkładka gumowa uniemożliwiają ten ruch - jest to rozwiązanie nie spotykane u żadnego producenta... obciążając korbę z boku będziesz uginać podkładki - zatem pedałując możesz mieć wrażenie jazdy na rowerze z wygiętą korbą - bo będzie się delikatnie przesuwać raz w lewo raz w prawo uginając podkładki... Technicznie jest to rozwiązanie wadliwe.

Czy w praktyce jest to problem? Nie wiem. Kto chce niech testuje.

PS. Ja widzę cenę ok. 270pln (https://www.aliexpress.com/item/Fovno-GX...t=ae803_5)
Jak na korbę o wadzę 540g, wycinaną CNC i anodowana na rożne kolorki jest to wg. mnie niska cena.
Czy warta ryzyka, że w praktyce będzie z nią dziwnie w rowerze - niech każdy sam oceni - jw.

PS. ja tylko ostrzegam - nie odradzam Wink
W praktyce żaden suport nie ma 73,000mm - dlatego każdy producent robi nieco dłuższą oś + opcje kasowania luzu.
1. Jak mamy pecha i nasz suport ma 72,9mm - to korba może gonić, ale za to łożyska będą równomiernie obciążone i napięte podkładka sprężystą.
2. Jak mamy pecha i nasz suport ma 73,1mm - to zakręcając korbę zgnieciemy łożyska - pewnie w praktyce tutaj też producent zdecydował się (jak wszyscy) na nieco dłuższą oś niż opisuje standard i łożyska też będą napięte podkładką sprężystą - tyle że mocniej. Może to jest nawet punkt, "jeśli mamy szczęście" - przy szerszym suporcie ew. ruch korby lewo-prawo zostanie zmniejszony, dodatkowo mocniej napięta podkładka całkiem zniweluje możliwość przesuwania korby?

Ja tam lubię sprzęty, które są prawidłowo zaprojektowane i nie muszę się zastanawiać, czy mam szczęście czy pecha - w praktyce zwykle mam pecha...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2019 09:41 przez Duke_BB.)
01-02-2019 00:40
shotgun Offline
forumowy maniak

Fantazyjne to jest- ten link to cena 261.20zl.
Oringi prawdopodobnie sa zrobione tak, ze nie sluza, za swoisty odbojnik, tylko wypelniaja te przestrzen, gdzie w Shimano jest pustka- pomiedzy korba a podkladka z kolnierzem. Chyba nikt nie jest tak glupi, aby zaprojektowac to by dzialalo tak jak piszesz.
Jak patrze, to na przedostatnim zdjeciu gdzie jest kompletna korba widac gniazdo wieloklina i nad nim jest przefrezowanie pod oringa.
01-02-2019 05:26
dominiktwo4 Offline
Member

Liczba postów: 51
Kanion nie obraź się, ale chyba podchodzisz do sprawy troszkę zbyt naukowo. Ten wynalazek to mix rozwiązań wszystkich producentów, zapewne po to, żeby nikt nie czepiał się o patenty, oś ma 24 mm bez podfrezowania jak w GXP. Od GXP kompatybilne są blaty. Ramiona montujesz tak jak stare Race Face, wkładasz oś na której masz podkładkę falistą, dokrecasz i tyle. Nawet jak podkładka nie jest do końca zgnieciona to nic nie lata, korba sie nie przesuwa ani nic niepokojącego nie czuć podczas jazdy.
01-02-2019 08:32
kubol Offline
Prawie jak enduro

Liczba postów: 4,146
Reputacja: 166
(31-01-2019 23:14)Rzaq napisał(a):  Ja rozumiem że zębatka się zużywa od wyciągniętego łańcucha, ale w tamtej zęby się dodatkowo powyginały, według mnie była z gównolitu i tyle Smile

Weź jednakowoż pod uwagę fakt, że nawet kupując z PL Allegro jest 2x tańsza od najtańszej markowej konkurencji i 3x tańsza od Absolute Black oraz 5x tańsza od stalowego Wolf Tooth. Innymi słowy, musiałaby być ponad 2x słabsza, aby się nie opłacało jej kupować. Dodatkowo zębatki NW b. szybko się wyciarają od przekosów, więc może się okazać. że lepiej kupić dwie słabesze niż jedną mocniejszą, która niby dłużej wytrzyma (ale nie w takim stanie, żeby dobrze trzymać łańcuch).

BUTYRUM LAC SUREPO KEE OTH PRADIUM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2019 09:04 przez kubol.)
01-02-2019 09:02
Uzurpator Online
Bankrut Moralny

Liczba postów: 3,803
Reputacja: 273
@Rzaq - ta zębatka Ekfana którą ktoś zarżnął, to pewno jest zrobiona z alu 6061 ( tak jak drzewiej zębatki Dartmór Sting ). Ten stop w zębatce charakteryzuje się tym, że się 'ciągnie' i ubija w miarę zużycia zębatki. 6061 jest też bardziej miękkie od bardziej szlachetnego 7075 - to skraca czas życia zębatki o ok 50%.

@kanion - korba jest mocowana tak jak Pejs Fejs ( w dowolnej wersji ) i jej montaż ograniczy się do tego, czy producent zapoda dość podkładek na oś. W RF był nawet patent z regulacją linii łancucha poprzez przekladanie podkładek.

Ostatecznie zawsze możesz kupić za ~10zł worek podkładek ustawczych DIN988 i wybierzesz tyle luzu ile się da. Poza tym weź pod uwagę, że suporty HTII i pochodne są penisa warte bez względu na takie kombinacje, bo łożyska nie są sztywno osadzone na osi ( tak jak kiedyś w suportach klasycznych ) więc rzeczone dostają w D4 tak czy inaczej.

Na potęgę kryzysu wieku średniego.
Nie potrzebuję frirajdówki.
01-02-2019 09:57
KaNiOn Offline
forumowy maniak

(01-02-2019 05:26)shotgun napisał(a):  Fantazyjne to jest- ten link to cena 261.20zl.
Oringi prawdopodobnie sa zrobione tak, ze nie sluza, za swoisty odbojnik, tylko wypelniaja te przestrzen, gdzie w Shimano jest pustka- pomiedzy korba a podkladka z kolnierzem. Chyba nikt nie jest tak glupi, aby zaprojektowac to by dzialalo tak jak piszesz.
Jak patrze, to na przedostatnim zdjeciu gdzie jest kompletna korba widac gniazdo wieloklina i nad nim jest przefrezowanie pod oringa.
W Shimano pomiędzy korbą, a suportem żadnej pustki nie ma bo luz kasujesz śrubą na końcu osi.

Właśnie tak to działa jak opisałem powyżej.

(01-02-2019 08:32)dominiktwo4 napisał(a):  Kanion nie obraź się, ale chyba podchodzisz do sprawy troszkę zbyt naukowo(...)
Zacząłem tak podchodzić jak w Sram GXP wymieniałem jedno i to samo łożysko co 5min...

(01-02-2019 08:32)dominiktwo4 napisał(a):  Ramiona montujesz tak jak stare Race Face,
(01-02-2019 09:57)Uzurpator napisał(a):  @kanion - korba jest mocowana tak jak Pejs Fejs ( w dowolnej wersji ) i jej montaż ograniczy się do tego, czy producent zapoda dość podkładek na oś. W RF był nawet patent z regulacją linii łancucha poprzez przekladanie podkładek.
Nie w dowolnej, a X-Type - obecnie masz już kółko napinające na osi jak w Sram/E13/Hope/Nowym Shimano.

Widzę jednak po Waszych postach, że dawne RaceFace X-Type było tożsamą projektową porażką (działało to identycznie jak tutaj).
W każdym razie, skoro w RF to działało to tu pewnie też będzie jw. - pisałem ostrzeżenie bo nie wiedziałem, że takie coś ktokolwiek mógł stosować...
Zatem jak w RF działało to tu też pewnie będzie - nie ma tematu -> jak nie jest z gównolitu to pewnie dobra korba za małą kasę.

(01-02-2019 09:57)Uzurpator napisał(a):  Ostatecznie zawsze możesz kupić za ~10zł worek podkładek ustawczych DIN988 i wybierzesz tyle luzu ile się da.
Tak robiłem w GXP by idealnie napiąć prawe łożysko... Super zabawa - bez podkładek w GXP pada łożyska - tutaj korba lata. Dokładasz podkładkę - skręcasz - łożyska za mocno napięte - musi być węższa podkładka - taka to zabawa...
PS. Dzięki za numerek normy!
Jw. ja składałem kompilacje podkładek z wszelkich suportów + podkładki z puszki po piwie...
Jakbym wiedział wtedy, że takie podkładki da się kupić normalnie w sklepie to moje życie byłoby prostsze...

(01-02-2019 09:57)Uzurpator napisał(a):  Poza tym weź pod uwagę, że suporty HTII i pochodne są penisa warte bez względu na takie kombinacje, bo łożyska nie są sztywno osadzone na osi ( tak jak kiedyś w suportach klasycznych ) więc rzeczone dostają w D4 tak czy inaczej.
Owszem - ale raz dostaje lewe, a raz prawe (tutaj też jak obecnie we wszystkim) - w GXP zawsze dostawało tylko jedno łożysko - co powodowało jego wieczne padanie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2019 10:33 przez KaNiOn.)
01-02-2019 10:13
Uzurpator Online
Bankrut Moralny

Liczba postów: 3,803
Reputacja: 273
@kanion - Podkładki DIN988 są dostępne w grubości od 0.1mm - w praktyce na HTII lepszego naprężenia nie uzyskasz niż podczas zabaw takowymi. fakt, upierdliwe to w regulacji.

RF miało pojedyncze osadzenie korby w dwóch rodzajach interfejsów. jeden ichny, drugi z mocowaniem ISIS na jednym końcu osi. Zakładam że Cinch ma już ten nieszczęsny pierścień jak DUB, i wczesniej XTR 970.

Ten pierścień to rakoaids. Nie ma bata aby się nie zapiekł po X czasu jazdy. Mojego XTR970 wspominam bardzo źle własnie ze względu na ten interfejs.

Za to ze starymi RF mam mieszane doświadczenia. Wersja "rodzima" rf była do kitu, ale w mutacji z ISIS miałem i jeździłem długo bez problemu. A potem mi rower ukradli złe ludzie Smile

Na potęgę kryzysu wieku średniego.
Nie potrzebuję frirajdówki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2019 10:32 przez Uzurpator.)
01-02-2019 10:31
shotgun Offline
forumowy maniak

Kanion, ja nie pisze, ze jest luz, tylko, ze jest szczelina- bo jest. I tam zawsze mam gnoj.
01-02-2019 13:36
KaNiOn Offline
forumowy maniak

(01-02-2019 13:36)shotgun napisał(a):  Kanion, ja nie pisze, ze jest luz, tylko, ze jest szczelina- bo jest. I tam zawsze mam gnoj.
to jak miedzy ramieniem, a suportem masz "szczelnie" to jakim cudem nie masz luzu lewo-prawo?
01-02-2019 14:36
shotgun Offline
forumowy maniak

Ja pierdykam, no przyjedz = zobacz. Czy ja pisze, ze szczelina jest w calym przekroju?
01-02-2019 15:47
Slim Offline
forumowicz

Liczba postów: 150
Reputacja: 7
Wszystko spoko, ale 270 ziko to już poziom cenowy slx'a, który podobno waży 615g. Gdyby kosztowała 170 to jeszcze do rozważenia. Ale tak tylko dla ciekawskich świata.

PS. Na Ekfanach pisze że to podobno alu 7075-T6.

Btw, Admiralicja - czy możecie wydzielić tą dyskusję do osobnego wątku?

4130
01-02-2019 20:48
mz86 Offline
początkujący

Liczba postów: 32
(01-02-2019 20:48)Slim napisał(a):  PS. Na Ekfanach pisze że to podobno alu 7075-T6.

Nie sądzę. Praktycznie niemożliwe jest poanodowanie 7075 w tak dobrej jakości, za tak małe pieniądze i do tego zachowując powtarzalność kolorów dla poszczególnych partii produkcji.
01-02-2019 21:26
Rzaq Offline
Enduro emeryt

(01-02-2019 09:02)kubol napisał(a):  Weź jednakowoż pod uwagę fakt, że nawet kupując z PL Allegro jest 2x tańsza od najtańszej markowej konkurencji i 3x tańsza od Absolute Black oraz 5x tańsza od stalowego Wolf Tooth.

(01-02-2019 09:57)Uzurpator napisał(a):  @Rzaq - ta zębatka Ekfana którą ktoś zarżnął, to pewno jest zrobiona z alu 6061

Może trochę przesadzam ale nie widziałem jeszcze tek powyginanych zębów, zwłaszcza że wychowałem się na Zicralu Smile
Mam HCC i Banless, tą HCC kupiłem używaną i jeżdżę na niej prawie codziennie od jesieni 2016, wygląda całkiem nieźle pomimo że łańcuch i kaseta jest zajechana, klatkę tylko musiałem na wiosnę dołożyć bo zaczął spadać łańcuch Blush
Poruszyłem temat zębatek ponieważ będziemy zamawiać z Ali dla dzieciaka i zastanawiam się czy dla siebie też wziąć, czy może jednak lepiej kupić coś sprawdzonego z w/w firm?
01-02-2019 22:40
Sławol Offline
Senior

Liczba postów: 60
Reputacja: 2
Gdyby ktoś szukał tłoczka do hamulców shimano to, tutaj są https://pl.aliexpress.com/item/Metal-Pis...2e0eF0kG3I
09-02-2019 00:07
vasco Offline
forumowy maniak

Liczba postów: 1,398
Reputacja: 65
heja

Oś 15 mm do amortyzatorów Suntour :

https://pl.aliexpress.com/item/SR-SUNTOU...61676.html

pzdr

Ride for Fun

http://www.totalbikes.pl/
https://www.facebook.com/singletracktrips/
https://www.facebook.com/wichuworkshop/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2019 10:10 przez vasco.)
14-02-2019 10:08
Pupgo Offline
forumowicz

Liczba postów: 217
Reputacja: 7
Eeeee u Activii taniej...
14-02-2019 20:27
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (12): « Wstecz 1 ... 8 9 10 11 12
Odpowiedz 

• Pokaż wersję do druku
  • Wyślij ten wątek znajomemu
  • Subskrybuj ten wątek

KontaktENDURO TROPHYWróć do góryWróć do forówWersja bez grafikiRSS

Polskie tłumaczenie © 2007-2012 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2019 MyBB Group.
Theme by Ryan McGrane of Audentio Design.